top of page

Bu Yılki Komitelerimiz!

Nöroloji Komitesi

image.png

Beynimizin milyonlarca hatta milyarlarca nöron barındırdığını biliyor muydunuz? Bu kadar fazla nöronun insan vücudunda birbiriyle bu kadar düzenli çalışması ÅŸüphesiz ilgi çekici. Peki aralarındaki bu iÅŸleyiÅŸte ufak

bir sıkıntı çıkarsa ne olabilir hiç düÅŸündünüz mü?

Bunlar bireyin yaÅŸamını ve hayat kalitesini nasıl etkiler? Bu durumlar kalıcı mıdır yoksa çeÅŸitli yollarla düzeltilebilir

mi? Sara nöbetleri , nörolojik müdehaleler ,çeÅŸitli ameliyatlar beynimizi ne derece etkiler? Sinirsel anatomisini öÄŸrenmek isteyen herkesin merak ettiÄŸi bilgiler ve beynimizin sınırları bu komitede. Uyku halindeyken

dahi bu muhteÅŸem mekanizmanın nasıl çalıştığı asıl merak konusu? Biz bunları derinlemesine incelemeye can

atıyoruz, peki siz?​

Psikoloji ve Psikiyatri Komitesi

Halk arasında hepimiz psikoloji ve psikiyatri hakkında bir-

ÅŸeyler duyarız. Peki gerçekten bu tip hastalıklar duyduklar

mızdan mı ibaret?

Psikoloji ve psikiyatri kavramları ne gibi ihtiyaçlardan ortaya çıkmış olabilir ? Çocuklarda zihin yapısı ve yetiÅŸkinlerde zihin yapısı ne kadar benzerdir veya ne kadar

farklıdır ? Tedavi sırasında alınan ilaçlar düÅŸündüÄŸümüz kadar masum mu ? Bu soruları ve benzeri soruları beraberce tartışacağız

Psikiyatrinin ortaya çıkışından bahsettikten sonra

çocukların yaÅŸantısından ilerleyerek hastalık tespitleri yapacağız daha sonrasında ise depresyon, dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozukluÄŸunu inceleyeceÄŸiz.

 Birbirinden farklı vakalar çözeceÄŸimiz ve oluÅŸturacağımız komitemize bütün psikoloji ve psikiyatri tutkunlarını bekliyoruz.

​

image.png

Kanser ve Genetik Komitesi

İnsanlık binlerce yıldır kanserle karşı karşıya;

  Kanser, çağımızın en komplike  hastalıklarından biridir. Ä°lk baÅŸlarda “Tedavisi yok.” denilen bu hastalığın zaman içinde  radyoterapi, kemoterapi gibi tedavileri bulundu ancak günümüzde bildiÄŸimiz üzere bunlar da kesin çözümler deÄŸiller ve kanser tedavi edilse bile nüksetmeye oldukça yatkın. Bunun altında yatan sebep genetik kodlarımız olabilir mi? Genetik kodlarımızdan kanseri ,istemediÄŸimiz özellikleri nasıl silebiliriz?

DNA’mız “Gen” adı verilen fonksiyonel birimlere ayrılmıştır. Her bir gen, hücrede bir görevin yerine getirilmesinden sorumlu fonksiyonel bir ürün için

image.png

getirilmesinden sorumlu fonksiyonel bir ürün için talimatlar içerir. Peki bu genleri, kodları DNA’mızdan çıkarmak ne gibi sonuçlar doÄŸurur? DNA’mızın yaÅŸayan bir kopyası üretilebilir mi?

Dünya tarihinde bazen nükleer bir facianın, bazen de masumane bir ilacın nelere sebebiyet verebileceÄŸine en acı örnekleriyle ÅŸahit olduk.

Bizlerle bu yaÅŸananları gözlemlemeye, kanseri anlamaya, genetik biliminin derinlerine inmeye hazır mısınız? EÄŸer siz de genetik biliminin sır dolu dünyasını bizimle keÅŸfetmek isterseniz hepinizi komitemize bekleriz.

Astrobiyoloji Komitesi

Her ÅŸey nasıl baÅŸladı? Herkes nerede? Uçsuz

bucaksız bu uzayda baÅŸkaları da var mı? Tüm bu insanlık ve canlılık nasıl oluÅŸtu? Gelecekte neler

olacak? BaÅŸka gezegenlere de hâkim olabilecek,

evrenin sonsuzluÄŸu içerisinde bilinmeyenleri

öÄŸrenebilecek miyiz?

Bu düÅŸündükçe hayallerimize yeni kapılar açan,

cevap vermenin güç olduÄŸu soruları hiç düÅŸündünüz mü? Tüm bu sorulara cevap verecek, Evreni ve Dünya'mızı yakından tanıyacak; diÄŸer gezegenleri, belki de varlığından bihaber olduÄŸumuz yaÅŸam ihtimallerini tartışacak ve bilimin yıllarca süren çalışmaları sonucu bize bıraktığı bu koca mirası, astrobiyolojiyi ele alacağız.

​

image.png

Ä°lk olarak yer küremizdeki yaÅŸamın baÅŸlangıcından ve yaÅŸam için gerekenlerden bahsedeceÄŸiz. Bu yaÅŸam koÅŸullarına uygun yer arayışında uzay araçlarıyla evrende bir yolculuÄŸa çıkacak ve çeÅŸitli gezegen, uydu ve ötegezenleri yakından tanıyacağız. Dünya’nın en dayanıklı canlısı olarak bilinen ve uzayda hayatta kalabilmeyi baÅŸarmış tardigradları inceleyecek, uzaydaki serüvenini öÄŸreneceÄŸiz. “Dünya dışında akıllı yaÅŸam olabilir mi?” sorusuyla fermi paradoksunu ele alıp olasılıkları deÄŸerlendireceÄŸiz.Ä°nsanlığın geleceÄŸine ışık tutmak, Kozmos’un bilinmezliklerinde keyifli bir yolculuÄŸa çıkmak isterseniz komitemize bekleriz.

Elektromanyetizma Komitesi

Bu gizemli güç nasıl çalışır? Elektrik ve manyetizma nasıl çalışır? Elektromanyetik güç ile neler yapabiliriz? Günlük hayatımızda nasıl rol oynar? Görelilik kuramının oluÅŸmasında elektromanyetizmanın etkisi nedir?

Modern dünyayı çalıştıran bu güçlü kuvveti her yönünden ele alacağız. Radyo dalgalarından cep telefonlarına ve internete uzanan bu gizemi tüm yanlarıyla açıklığa kavuÅŸturacağız.

Mesafeleri nasıl aÅŸacağımızı , enerjiyi nasıl üretebileceÄŸimizi ve modern tıpta ne gibi mucizelerin yaratılabileceÄŸini sizlerle tartışacağız. Tüm bunları yaparken deneylerle gözlemler yapacak , etkinliklerle komitemizi eÄŸlenceli hale getireceÄŸiz.

Modern dünyayı anlamak ve hayatının bu yönüne anlam katmak isteyen herkesi komitemize bekleriz.

image.png

Sicim Teorisi Komitesi

Sicimler bu evrende neredeler? Ä°ÅŸlevleri ne? Neden hala teori bazında konuÅŸuyoruz sicimler hakkında? Nerden çıktı bu teori? Kuantum ve görelilik kuramı neden yetmedi evreni anlamaya? Neden birleÅŸme ihtiyacı duydu bu kuramlar?

Evrenin anlaşılması için ortaya atılan bu teoriyi her açıdan inceleyeceÄŸiz. Kuantum ve Görelilik kuramlarını en iyi ÅŸekilde anlayarak Sicim teorisini çözmeye çalışacağız.

image_edited.jpg

Teorinin gerektirdiÄŸi tüm boyutları ayrıntılı bir ÅŸekilde inceleyecek, bilinen boyutların ötesine gideceÄŸiz. Bu teorinin neden bir kuram haline gelmediÄŸini tartışacağız.

Siz de, evreni çözmek için ortaya atılmış bu teorinin ne olduÄŸunu anlamak isterseniz ve biraz da fiziÄŸe merakınız varsa komitemize bekleriz!

Nükleer Fizik ve Silahlanma Komitesi

Nükleer fizik ve silahlara olan ilginin arttığı 21.

Yüzyılda fiziÄŸin sınırlarını zorlayacağımız bu iki günde Nükleer fizik dünyasının içinde kaybolmaya hazır mısınız?

YolculuÄŸumuz 19.yüzyılda nükleer fiziÄŸin

keÅŸfinden baÅŸlayarak nükleer reaksiyonların ve enerjinin evrenin oluÅŸumunda rolünü, temel kuantum mekaniÄŸini, nükleer transmutasyonları ve daha bir çok alanı ufkumuzu açacak alanında uzman kiÅŸiler ile inceleyeceÄŸiz.

Radyoaktivite ve nükleer radyasyonu

sadece inclemekle kalmayıp deneylerle iyonlaştırıcı radyasyonu tespit edeceğiz.

image.png

Günümüzde kullanımı olmasa da üretimi son hız devam eden nükleer baÅŸlıklı silahları maketlerimizle inceleyeceÄŸiz.

Nükleer faciaları ve kalıcı etkilerini tartışıp, kendi direktiflerimizle oluÅŸturduÄŸumuz stratejilerle bir nükleer savaÅŸ simülasyonu oluÅŸturacağız.

O zaman herkesi bu dopdolu geçecek iki günde deney ve etkinliklere doyamayacağınız Nükleer Fizik ve Silahlar Komitesine heyecanla bekliyoruz!

Polimer Kimyası Komitesi

Bir madde türü düÅŸünün ki kimisi pamuk gibi yumuÅŸak, kimisi kurÅŸun geçirmeyecek kadar sert; kimisi rengarenkken kimisi cam gibi ÅŸeffaf olsun. Kimisi suyu emebiliyor; kimisi hamur gibi ÅŸekil alıyor, kimisi yapıştırıcı olarak kullanılıyor. Hatta kimisi doÄŸada çözünebiliyor. Nasıl yani?

Ä°ÅŸte polimer kimyası bu kadar uçsuz bucaksız. Sizlerle birlikte sayısız türü olan polimerler ve en çok ismi duyulan polimer türü olan plastikleri derinlemesine inceleyecek, doÄŸa dostu polimerler hakkında bilgi sahibi olacak, günlük yaÅŸantımızda kullandığımız plastik çeÅŸitlerine alternatifler arayacağız. Bir yandan da atölye çalışmalarımızla bu maddeleri irdeleyeceÄŸiz.

Ayrıca komitemizden bir grup, etkinlik sonrasında “Ä°zel Kimya” fabrikasını ziyaret ederek sayısız deney aletini, laboratuvarı ve fabrikanın iÅŸeyiÅŸini yakından inceleme hakkı kazanacak!

Sizlerde bizimle beraber bu uzun polimer zincirinin sonuna yürümek için komitemize katılın!

bottom of page